TkT Matti Kataja: Lingua franca

Lingua Franca - Sabir

Alun perin Lingua Franca tarkoitti Välimeren alueen merikaupassa käytettyä kauppakieltä, pääasiassa italian ja oksitaanin pohjalta. Sanasto tuli alueen kielestä ja siinä oli vain yksi verbimuoto. Kehittyi 1200-luvulla ja katosi 1900-luvun alkuun mennessä. Alkuperäinen Lingua Franca ei ollut nykyisen määrittelyn mukainen, koska sitä ei puhuttu missään äidinkielenä.


Lingua Franca – Historia

Ensimmäinen tunnettu Lingua Franca oli Akkadi, joka on yhteisnimitys assyrialle ja babylonialle. Akkadi eli hyvin kauan, 2800 eaa. – 100 jaa.

Akkadia kirjoitettiin sumerin nuolenpää-merkeillä. Akkadin kirjoitettuja tekstejä on jäljellä satojatuhansia. Akkadi oli Lähi-idässä pitkään kirjeenvaihdon ja diplo- matian kieli. Tieto on peräisin Jaakko Hämeen-Anttilan kirjasta Mare Nostrum.


Lingua Franca – Nykytilanne

Englanti on noussut selvästi koko maailman käyttämäksi Lingua Francaksi. Englanti ei ole eniten puhuttu kieli, kiina on. Englantia lähelle äidinkielenään puhujien luvulla mitaten tulevat espanja, bengali, portugali, arabia ja venäjä. Ranskalla pärjää isossa osassa maailmaa. Espanjalla pärjää vielä suuremmalla alueella. Arabia on muslimimaailman Lingua Franca. Saksallakin tulee toimeen isossa osassa Eurooppaa.

Lingua Franca – Aasia

Hindustan eli hindi-urdu. Puhutaan Intiassa ja Pakistanissa. Kiina on ollut Kiinan Valtakunnan lingua franca vuosisatojen ajan. Oli pitkään Japanin, Korean ja Vietnamin diplomatian kieli.

Kreikka oli Lingua Franca Rooman valtakunnan itäosissa ja sen jälkeen aina arabian tuloon saakka. Uusi testamentti on kirjoitettu koinee-kreikaksi.

Malaiji on Malesian ja Indonesian lingua franca. Thai on lingua franca Thaimaassa ja Laosissa. Arabia on pääkielenä hyvin monessa valtiossa.

Lingua Franca

Arabia on pääasiassa islaminuskoisten maiden keskinäisen viestinnän kieli. Kituba on läntisen Keski-Afrikan lingua franca Kongon tasavallassa. Kongossa, vähemmän Angolassa ja Gabonissa. Lingala on Keski-Afrikan lingua franca lähinnä Kongo - joen varrella.

Sango on Keski-Afrikan tasavallassa ja Kongon pohjoisosissa käytetty lingua franca. Swahili on Itä-Afrikan lingua fraca, alun perin Sansibarin saarelta, mutta nykyisin laajalle levinnyt. Zulu on Etelä-Afrikassa noussut lingua francaksi.

Lingua Franca – Etelä - Amerikka

Englanti on maanosan pohjoisen alueen pääkieli. Espanja on keski- ja eteläosien valtakieli. Portugalin puhujia on Brasilian väestön valtaosa. Tupi oli Brasilian lingua Franca ennen siirtomaa-aikaa. Ketshuaa puhutaan vielä kolmessa valtiossa.

Lingua Franca

Internetin tekstien pääkielet ovat englanti, ranska ja espanja. Kiinaa, koreaa ja japania on paljon, mutta google-tyyppinen haku ei niihin usein törmää. Hakusanalla lingua franca saa 3,3 miljoonaa, kun esimerkiksi aimara lisättynä antaa 246 osumaa, guetchua antaa 20000 ja latina 62100, mutta englanti vain 3730, jotka ovat kaikki suomeksi.

Lingua Franca

Tämäkin aihe on esimerkki siitä, ettei nykyisin enää kannata etsiä tietoa kirjoista, jos on pääsy nettiin. Lingua Francasta on Googlen nostamassa listassa alkupäässä paljon espanjaksi, ranskaksi ja myös slaavinkielisiksi teksteiksi.

Lingua Franca

Kirjoitusjärjestelmät tai paremminkin niiden moninaisuus on todellisen yleisen ja yhtäläisen kommunikointitavan pahin este. On latinalaiset, kyrilliset, kreikkalaiset, arabialaiset ja monet intialaiset kirjaimistot. Osassa on vain konsonantit mukana.

Kiinan ja Ja japanin ”romanisaatio”etenee, tosin perin hitaasti.

Kulttuuriesteitä!

Lingua Franca – Tulevaisuus

Rakenteeltaan ikivanhoja kuvakirjoituksia käytetään edelleen Japanissa ja Kiinassa ja sellainen on kehitetty suhteellisen hiljan ( 1450jkr.) Korean kieliä varten.

Jos saisin valita, ottaisin pohjaksi kreikan kirjoituksen, sillä se on mielestäni kau-nein kirjoitustapa. Kirjoitettavaksi kieleksi ottaisin suomen tai italian ( Matti Kataja ).

Referaatti: Jukka Sola
Kuvat: Timo Saari