Kirjanmerkki-kerho

Kirjanmerkki-kerho keskittyy kulloinkin kiinnostavan tai ajankohtaisen teoksen tai aiheen ympärille. Esimerkiksi uuden tai ajankohtaisen tietoteoksen kirjoittaja saattaa olla klubillla vieraana tai jonkin merkittävän teoksen merkitystä tai juhlavuotta saatetaan avata asiantuntijan kautta. Toisinaan saatetaan vierailla teosten, teoksen tapahtumien tai kirjailijan kannalta olennaisissa paikoissa. Näkökulma kirjallisuuteen siis ei ole perinteisessä mielessä lukupiiri tai kirjakerho, vaan sekä kaunokirjallisuuden merkitystä syventävä että tietokirjallisuuden antia jäsentävä tietopohjainen tarkastelu. Monet klubin näyttelyt kytketyvät myös kirjanmerkin teemoihin.

Myös kirjallisuuteen liittymättömiä kiinnostavia teemoja voidaan käsitellä Kirjanmerkki-kerhossa, jos ne eivät muun toiminnan alle luontevasti asetu tai tapahtumaa tahdotaan tarjota laajemmalle yleisölle. Tämä klubin kerho nimittäin avaa tilaisuuksiaan myös jäsenistöön kuulumattomille (seuralaiset, sidosryhmät, jäsenyyttä harkitsevat ym.)

Puheenjohtaja Mikko Turunen

mikko.j.turunen(at)gmail.com

Kirjanmerkkikerholaisia tutustumassa Urjalan Väinö Linnan reittiin toukokuussa 2016. (kuva: Mikko Turunen)

Alla on poimintoja Kirjanmerkki-kerhon aiemmasta toiminnasta.

2020:

Sotakamreeri Timo Malmi: Kalevankankaan unelmia (Kierros hautausmaalla ja Tampereen sotakirjan esittely)

Professori Yrjö Varpio: Väinö Linnan romaanien isänmaa

Näyttely: Kuvia Väinö Linnasta (Arto Huhtisen kokoelma)

2019:

Pormestari Lauri Lyly: Suomen isojen kaupunkien kehittyvä yhteistyö

YTM Tuomo Yli-Huttula: Presidentti ja porvarivalta. Ristiriitoja ja yhteistoimintaa tasavallan sisäpiirissä (Otava, 2018)

Kirjailija, toimittaja Helenä Petäistö: Ranska, Macron ja minä (Otava, 2018)

Kamarineuvos Matti Parjanen: Yliopiston rehtori Paavo Koli – akateemisten barrikadien räjäyttäjän elämä (kaksiosaisen elämäkerran esittely)

2018:

Pääministeri (1991–1995), kunniatohtori Esko Aho: Yhteiskunnan liikkeitä ja vaikutuksia (mm. Jegor Gaidarin teos Imperiumin tuho)

VTT Jyrki Iivonen: Ayn Randin teos "Kun maailma järkkyi" (alkup. 1957, suom. Jyrki Iivonen 2017)

FT Panu Rajala: Linnan Tuntemattoman syntyjuurilla – ja Leinoakin jäljittämässä (Rajalan kirjoittamat näytelmä Päämäärä tuntematon ja Leino-elämäkerta Virvatuli)

FT Mikko Turunen: Vuosi 1918 kirjallisuudessa

2017:

Studia generalia: Tiedon ja ymmärryksen ongelma yrityksissä (Toimittaja ja tutkija Erkki Hiltunen, Yrittäjä Ossi Kuittinen ja HT Risto Harisalo)

VTT Jyrki Iivonen: Trump – mies ja merkitys (Trumpista tehtyjen tietokirjojen pohjalta)

FT Mikko Turunen: Lauri Viidan lyriikasta (juuri päättyneen kirjailijan 100-vuotisjuhlavuoden pohjalta)

Studia generalia: Reformaation juhlavuosi – Martti Lutherin vaikutus suomalaisessa yhteiskunnassa (Piispa Matti Repo, Rovasti Simo Koho, Rovasti Risto Takkinen ja TT Risto Ahonen).

FM Jenni Kallionsivu: Kirjallisuuden vaihtotase – tapaus Latvia

FT Mikko Turunen: Mistä tulet, suomen kieli?

2015:

Professori Leena Kirstinä: Kirsi Kunnas – sateessa ja tuulessa (WSOY, 2014).

Näyttely: Lastenkirjainstituutin toteuttama n. 30 teoksen kokonaisuus Kunnaksen lastenkirjatuotantoa sekä sen käännöksiä eri kielille.

FT Tuomas Tepora: Sodan mieli – kaunis ja ruma talvisota (WSOY, 2015).

Näyttely: Lastenkirjainstituutin toteuttama n. 50 teoksen kokonaisuus sekä suomalaista että kansainvälistä lastenkirjallisuutta, joka kuvaa sota-aihetta.