EVERSTI LEO UKKONEN JA OLTERMANNIN HIIHTO

Eversti Leo Ukkonen kertoi aluksi lyhyesti omasta urastaan Puolustusvoimien palveluksessa kuin myös urheilutoiminnastaan. Viimeiset 12,5 vuotta hän toimi Puolustusvoimien materiaalilaitoksella merkittävissä tehtävissä. Eläkkeelle hän siirtyi 01.01.2008. Urheiluharrastuksen keskiössä on hiihto, mutta sen ohella hänellä on ollut erinomainen menestys myös triathlonissa, juoksussa ja suunnistuksessa. 60-vuotiaiden sarjassa hänellä on saavutettuna mm. 2 viestihopeaa ja henkilökohtainen pronssi veteraanien MM-hiihdoissa. Vapaaehtoinen maanpuolustustyö muun muassa mm. Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen Esikunnan Killan johtotehtävissä antaa myös sisältöä hänen elämäänsä. Kotoisin eversti Leo Ukkonen on Nuijamaalta naapuri Neuvostoliiton rajan pinnasta ( rajalle oli kotoa 400 metriä ).

Hiihto on järjestetty vuodesta 1933 alkaen. Alkuunpanijana oli 3.Divisioonan komentaja, eversti A.S. Heikinheimo 15.3.1933 antamallaan määräyksellä. Hiihto lähti 25.3. klo 16.00 Haminan torilta ja päämääränä oli Mikkeli 26.3. Joukkueita oli seitsemän ja varusteina oli mm. kivääri ja leipälaukku sekä kartta. Myöhempi mestarihiihtäjä Pauli Pitkänen oli voittajajoukkueen ankkuri 2 000 katsojan todistaessa hiihtäjien maaliintuloa Mikkelin torilla. Vuosina 1940-1950 hiihtoa ei järjestetty. Vuonna 1995 tulivat naiset mukaan kilpailutoimintaan.

1980-luvulta alkaen hiihtojoukkueen muodosti yleensä 13 kilpailijaa upseerin ollessa joukkueen johtajana ja ankkurina. Joukkueessa oli näin 6 hiihtoparia, joista viisi muodosti kaksi varusmiestä ja yhden toimiupseeri ja varusmies. Lisäksi joukkueeseen kuului varamies, joka oli varusmies sekä varusmiesautonkuljettaja ja huoltajana upseeri tai toimiupseeri. Kilpailun rakenne ( lyhyesti ): Ensimmäisenä vuorokautena tapahtuu lähtöpaikalle siirtyminen ja reittien suunnittelu. Toisena vuorokautena tehdään reittien tarkempi valmistelu ja valmistaudutaan illalla tapahtuvaan lähtöön. Kolmantena vuorokautena kilpailu jatkuu yön yli voittajan ollessa aamulla maalissa. Kilpailu oli erittäin arvostettu Kaakkois-Suomen Sotilasläänissä. Mainittakoon, että Harri Kirvesniemi osallistui menestyksellä nuorena varusmiehenä kilpailuun kotikonnuillaan vuonna 1978 palvellessaan Savon Prikaatissa.

Eversti Ukkonen osallistui hiihtoon vuosina 1980 ja 1981 Karjalan Tykistörykmentin joukkueenjohtajana. Seuraava hiihtokerta hänellä oli vuonna 2018 Pirkanmaan Reservipiirin joukkueessa. Eversti Ukkosen tuolloin luutnanttina johtama Karjalan Tykistörykmentti tuli vuonna 1980 Mikkelistä Immolaan suuntautuneella kilpailureitillä kuudenneksi ajallaan 13.42 Karjalan Prikaatin voittaessa ajalla 11.22. Yhdentoista joukko-osaston kilpailussa viimeiseksi tuli Kotkan Rannikkopatteristo ajalla 17.15 noudattaen sekin sittemmin perinteistä sijoitustaan.

Vuonna 1981 kilpailtiin Savitaipaleelta Vekaranjärvelle kymmenen joukko-osaston voimin. Ensimmäisenä maalin saavutti Savon Prikaati ajalla 8.52, luutnantti Ukkosen Karjalan tykistörykmentti oli seitsemäs ajalla 10.26 ja Kotkan Rannikkopatteristo piti taas perää ajalla 13.53. Noihinkin vuosikymmenen alun kahteen kilpailuun luutnantti ( eversti ) Ukkonen oli treenannut yhteensä 4 000 hiihtokilometrillä, joista 800 kilometriä tunnetusti hyvillä armeijan suksilla.

Muutoksena 1990-luvulla hiihtoon tulivat mukaan Reserviläisjoukkueet vuodesta 1992 alkaen. Järjestysvastuun otti vuodesta 1993 alkaen Itäisen Maanpuolustusalueen Esikunta. Nykyään järjestelyvastuu on Maavoimilla. Järjestyksessä 73. Oltermannin hiihtoon Lappeenrantaan 287.2. – 1.3. 2018 kokosi Pirkanmaan Reservipiirin joukkueen Antti Laalahti kuten oli koonnut myös vuoden 2017 joukkueen. Sarjoja on kaksi tuosta reserviläisten mukaantulosta johtuen. A-sarjan voitti vuonna 2018 Kainuun Prikaati ajalla 7.43 Rannikkoprikaatin vallatessa viimeisen eli kymmenennen sijan ajallaan 12.18. B-sarjan voitti Suur-Savon Reserviläispiiri ajalla 7.02 Pirkanmaan Reserviläispiirin pitäessä kunniakkaasti perää ja ottaessa kymmenennen sijan ajalla 13.18. Mainittakoon vielä, että voittaneen joukkueen Kainuun Prikaatin ankkurina oli naispuolinen kapteeni.