Ruutiukkojen Ruovesi 7.6.2023

Tampereen Suomalaisen Klubin Ruutiukkojen ja akkojensa kesäretki tehtiin 7.6.2023 Ruovedelle. Siitä nimitys "Ruutiukkojen Ruovesi".

Retkeä edeltävät päivät olivat viileitä, kovasti ajankohdan normaalilämpötiloja alemmat. Aamuisin saattoi mittari näyttää lähes nollaa. Mutta retkipäivä kirkasti kaiken. Aamun lievä viileys vaihtui päivän mittaan lämpöisemmäksi ja loppupäivästi aurinko helotti taivaalta.

Retkeen osallistui 50 ukkoa ja akkaa.

Päivä alkoi tietysti Tampereelta. Hyvissä ajoin ennen puoltapäivää oltiin Muroleen kanavalla, jossa Muroleen Kesäkahvilassa nautittiin päivän lounaan ensimmäinen osio eli alkukeitto. Lämmin ruoka saataisiin sitten 30 km päässä Ruovedellä. Keitto oli herkulista "Mennoniittien kukkakaalikeittoa"
Keiton putoamista avitti Ruutiukkojen retkitrubaduuri Juha Repo.
Tässä Sadanpäämies hoitaa ukkojen mediasuhteita taiteilija Ellen Thesleffin muistokiven äärellä Muroleen kanavalla.
Ja tässä Marja, Vappu, Hilkka ja Marjaana ovat kokoontuneet samaan paikkaan keskustelemaan Ellen Thesleffin taiteesta.
Klo 12.30 Vanha Rouva Tarjanne ajoi puhisten kanavaan. Se on vuonna 1908 rakennettu ja ajaa edelleen alkuperäistä reittiänsä "Runoilijan Tietä" Tampere-Virrat-Tampere. Alus on Suomessa viimeinen pitkän linjan matkustajahöyrylaiva. Siinä on 115 matkustajapaikkaa, ja miehistöä 4 + ravintolahenkilökunta. Yläkerran ravintola on muutettu nykyiseen asuunsa vuonna 1916 Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemana. Ensimmäisen maailmansodan aikana Tarjanne oli pakko-otettuna Venäjän laivaston Näsijärvellä purjehtineeseen osastoon, jolloin se aseistettiin tykillä. Laiva riisuttiin aseista talvella 1918 ja tykki siirrettiin käytettäväksi Suomen vapaussodassa. Tarjanne liikennöi ennen yhdessä S/S Pohjolan kanssa Tampere–Virrat-väliä eli "Runoilijan Tietä". Vuonna 1929 Tarjanne oli pelastustöissä mukana, kun HL Kuru upposi Tampereella Siilinkarin lähellä.

Soljuvan lempeitä aaltoja – S/S Tarjanteella - Himomatkaajan turinoita (rantapallo.fi)
www.tarjannelaiva.fi
https://yle.fi/a/74-20001216

Kapteeni käskee minne laiva menee ja miten.
Mennen talven aikana Tarjanne oli uniikkina kulttuuritekona ennallistettu takaisin 60 vuoden takaiseen aikaan ja muutettu käyttämään polttoaineenaan halkoja. Siksi tämä laatta käytävän hyllyllä.

Kunnia niille kelle kunnia kuuluu. Ilman tätä miestä ja hänen kahta kolleegaansa ei Tarjanne liikkuisi minnekään vaikka kuinka käskyttäisi. Konehuonekonttori vaikutti lähinnä helvetin esikartanolta jo lyhyen vierailun aikanakin saati sitten kun heittelet koko päivän halkoja padan alle matkalle Tampereelta Virroille. Ja seuraavana päivänä takaisin.

"Taa jäänyt on kauneus Tampereen, päämäärä on valkama Virtain. Ui helisten mainingit hiljalleen, Näsin, Koljon, Ruoveden, Tarjanteen kuin lyöminä kultaisten pirtain. Läpi salmien, luotojen tutkaimitse, purtena ui suvi itse." Näin riimittelivät Heikki Asunta ja Einari Vuorela "Laulussaan Runoilijan Tielle". Juuri ohitetun Jämingin vuolteen kauneutta analysoivat Helena Pärssinen ja Marjaana Tulosmaa.

Ruoveden satamassa meitä odotti laiturillinen väkeä. Musiikki pelasi, tunnelma oli korkealla. Pääsivät kyllä yllättämään.

Laiturin edustalla oli edustava torialue, jossa myytiin vaikka mitä. Tämä kun pyörisi koko kesän.
Arvoseurueemme nautti sen lounaan lämminruokaosion Ruoveden Rantaravintolassa. Ravintolalle pinnat: Ruoka oli hyvää, tarjolla oli lisämaksua vastaan kaikenlaista, nestemäistäkin. Ravittuina oli hyvä lähteä turistin taistoihin.

Ensimmäinen kohde oli Runebergin lähde pienen matkan päässä satamasta. Osa käveli rantapolkua pitkin, osa ajeli komiasti linja-autolla.Lähde ei ollut aivan edustavimmassa kunnossaan mutta meitä lohdutti se tieto, että sitä remontoidaan parhaillaan. Osa työstä on jo tehty mutta aivan valmiiksi se saataneen vasta ensi kesäksi.

Retkitrubaduuri Juha esitti lähteen äärellä kaksikin musiikkiversiota Runebergin runosta "Lähteellä". Toinen käyrätorvella, toinen laulaen itse itseään kitaralla säestäen. Hienoja molemmat mutta runo on kyllä kaunis sanoiltaan. Ja on toki sävelkin kaunis.

Timo Ikkala avasi joukollemme lähdettä ja sen remonttia.

Saavuttiin pienen matkan päässä lähteeltä sijaitsevalle Heikki Asunnan museolle. Ohjakset otti Muroleessa joukkoomme liittynyt Seppo "Pitkä" Rantanen. Hän on alkuperältään ruovesiläisenä ollut aktiivinen museosäätiön pystyttämisessä ja avittanut viranomaiskäsittelyjä eteenpäin.

Heikki Asunta oli ruovesiläinen runoilija, kirjailija, taidemaalari, kotiseutumies. Hän on ollut perustamassa Ruoveden kotiseutumuseota, hän on pelastanut Juupajoella sijaitsevan Kallenaution kievarin jälkipolville, hän julkaissut lukuisia runokokoelmia, kertomakirjoja, näytelmiä ja radiokuunnelmia. Hän oli taitava taidemaalari. Talvisotaan Asunta osallistui pataljoonan valistusupseerina Suomussalmen ja Raatteen suunnalla ja jatkosotaan rintamakirjeenvaihtajana Kiestingin suunnalla. Jälkipolvet ylläpitävät hänen nimissään olevaa säätiötä ja museota.

Asunnan tunnelmiin meidät viritti jälleen retkitrubaduurimme Juha, joka esitti oman sovituksensa Asunnan runosta "Rautasormus".

http://asunta.fi/

Asunnan riihiateljee on mieleenpainuva kokonaisuus jymisevine seinähirsineen, parvineen ja hard-rock takkoineen.Asunnan töitä seinät täynnä, muuta häneen liittyvää aineistoa muualla. Ohjaajana Seppo Rantanen avustajanaan Iivu Asunta.
Tämä taiteilijan omakuva löytyy asuinrakennuksen seinältä. Toinen omakuva on äskeisen ateljeekuvan vasemmassa alakulmassa.

Vierailimme Vinhan Kirjakaupassa. Mennen talven aikana on lehdissä uutisoitu omistajan vaihdoksesta vanhassa, perinteikkäässä sukuyrityksessä Vinhan Kirjakaupassa. Uudet omistajat tekivät "kulttuuriteon" ostaessaan vanhan rakennuksen ja uudistaessaan kirjakauppaa kaupaksi, laadukkaaksi antikvariaatiksi.majoitusliikkeeksi ja kahvioksi. Takapihan esiintymislava on rakenteilla ja otetaan käyttöönsä jo tänä kesänä. Antikvariaattia yrittäjä Mikko Vartiainen luonnehtii näin: "Sijaintiinsa nähden korkeatasoinen valikoima, antikvariaatin valikoima muodostetaan huolellisesti valikoiden yli kolmensadan tuhannen kirjan valikoimastani".

www.vinhankirjakauppa.fi
Pasi Vainio, Mikko Vartiainen ja Vinhan kirjakauppa - Kirjat - Aamulehti
Lähes 120-vuotias kirjakauppa pelastui: Näin uusi omistaja perustelee, miksi on järkeä pitää kirjakauppaa Ruovedellä - Kulttuuri | HS.fi

Kirjakauppaan kuuluu myös ulkoterassi, jossa nautittiin päivän päätöskahvit ilta-auringossa. On monipuolinen kirjakauppa.
Yleisön pyynnöstä käytiin kotiin lähdettäissä katsastamassa ruovesiläisten/ruovetisten kirkkovene "Eeva". Paatti vetää parhaimmillaan 80-100 henkeä. Ikäänsä nähden kunnossa, arvioi Kalevi Nikkilä.
Klubin uusin ruutiukko Timo Ikkala avasi kirkkoveneiden roolia kunnan hajallaan olevien kylien väen kirkkomatkojen kulkuneuvona. Timo toivotettiin tervetulleeksi Ruutiukkoihin.
Ruoveden kirkko on nimeltään Sofia Magdalenan kirkko. Tässä rakennuksessa pidetään vuosittaisen "Musiikkia!Ruovesi-kamarimusiikkifestivaalin tasokas päätöskonsertti. Kirkko on valmistunut 1778 ja sen on piirtänyt ja rakennusmestarina toiminut kuuluisa kirkonrakentaja Matti Åkerblom. Kirkon urut ovat kotoisin Kangasalan Urkutehtaalta. Kirkko maalattu ruovedelläkin vaikuttaneen Akseli Gallen-Kallelan suunnitelman mukaan.