Tampereen Suomalainen Klubi 130 vuotta 22.9.2021

Julkaistu:

Tampereen Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Pasi-Heikki Rannisto (oik.) ja varapuheenjohtaja Kalervo Sipi laskivat tänään 22. syyskuuta seppeleen Talvisodan muistomerkille klubin 130-vuotissyntymäpäivän kunniaksi. Muistomerkin on suunnitellut klubin jäsen Kauko Salmi.

Tampereen Suomalainen Klubi 130 vuotta 22.9.2021

Saamme elää tänäkin päivänä itsenäisessä Suomessa keskellä yltäkylläisyyttä ja toivoa tulevasta. Tätä tosiasiaa ei muuta muuksi edes korona virus, joka toki on aiheuttanut meille viime vuosina niin henkilökohtaisesti kuin Klubina monenlaista vaivaa ja huolta. Silti edelleen Suomi on itsenäinen ja turvallinen, yhteiskuntamme on tasapainoinen ja hyvinvoiva. Tampere on vetovoimaisin kaupunki Suomessa. On helppo olla ylpeä tilanteestamme samoin kuin myös Klubistamme yhtenä suomalaisuuden rakentajana ja pirkanmaalaisena tunnustettuna toimijana.

Tähän tilanteeseen ei ole päästy ilman uhrauksia. On kunnia-asia, että voimme viedä Talvisodan muistomerkille havuseppeleen omana syntymäpäivänämme. Yhdessä varapuheenjohtajamme, kenraali Kalervo Sipin ja airueidemme kunniajäsen Timo Tulosmaan sekä jäsensihteeri Soitu Langin kanssa pystyimme kunnioittamaan edellisten polvien, niin sotilaiden, lottien kuin kotirintaman toimijoiden uhrautuvaa työtä itsenäisyytemme eteen. Klubin 130 vuotinen historia mahdollistaa, mutta myös hyvällä tavalla velvoittaa antamaan kiitos niille, jotka sen ansaitsevat.

Meidän tulee samalla muistaa, että uhrauksia tehneet olivat merkittävältä osin nuoria suomalaisia. Tämän päivän nuorilla on usein haasteita löytää opiskelupaikkaa, työtä tai tulevaisuuden tavoitteita. On tärkeää, että tämän päivän ja tulevaisuuden nuoret voivat nähdä Suomen houkuttelevana ja mahdollisuuksia tarjoavana yhteiskuntana. Keskeistä on myös se, että kansainvälistymisen jatkuessa tänne muuttavat ja yhteiskuntamme tarvitsemat tulijat kiinnittyvät yhteiskuntaamme ja suomalaiseen kulttuuriin. Voidaan arvioida, että Suomalainen Klubi niin kuin kotikaupunkimme Tampere joutuu määrittelemään ja löytämään itsensä uudelleen. Olemme keskellä suuria muutoksia niin maakuntien perustamisen kuin palvelutarpeiden ja muuttamisen osalta. Kysymys kuulukin, ”Miten voisimme olla hyödyllisempiä ja merkittävämpiä toimijoita suomalaisuudelle, Tampereelle ja Suomelle”. Tähän asiaan tulemme palaamaan juhlahumun laannuttua.

Niin Tampereen Suomalainen Klubi kuin Tampereen kaupunki yhdessä monien kansallisten ja paikallisten yhteistyöklubien ja yritysten kanssa on perustajajäsen Tampereen säätiöyliopistossa. Se jos mikä on tulevaisuusteko myös nuortemme suuntaan. Tätä työtä voimme ja pitää jatkaa.

Tampereen Suomalainen Klubi voi tänään hyvin ja jäsenistö palaa takaisin Marskin saliin toiminnan auetessa. Tämän kuukauden kuukausikokous oli rohkaiseva. Lähes sata jäsentä oli kuulemassa dosentti Alpo Rusin mielenkiintoista esitelmää.

Tästä tulee hyvä juhlaviikko.

Onnea ja menestystä Tampereen Suomalaiselle Klubille ja siunausta kaikille jäsenillemme ja yhteistyökumppaneillemme!

Pasi-Heikki Rannisto

Asiasanat