LOTTA SVÄRD 100 VUOTTA

Julkaistu:

Suojeluskuntien ja sittemmin 1918 perustetun Suomen armeijan tueksi perustettiin Lotta Svärd-järjestö 100 vuotta sitten vuonna 1921. Järjestö oli aikanaan maailman suurin naisten vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestö, joka päättäväisten johtohenkilöiden luotsaamana otti tärkeän paikkansa tehtävänsä täyttämisessä. 100-vuotisjuhlan kunniaksi Lotta Svärdin menestystä juhlitaan eri puolilla maatamme Suomen Lottaperinneliiton johdolla. Tähän samaan tapahtumasarjaan liittyy Pirkanmaan Lottaperinne ry:n sekä Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen yhteistyössä synnyttämä Lotta Svärd 100-vuotta-näyttely, joka avattiin kolmannen yhteistyökumppanin, Tampereen Suomalaisen Klubin, tiloissa. Näyttelyn avasivat Klubin puolesta kenraalimajuri evp Kalervo Sipi, Pirkanmaan Lottaperinne ry:n puolesta puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman sekä Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen puolesta puheenjohtaja, museon museomestaris Kari Nykänen. Näyttely on avoinna 30.10.2021 asti arkipäivisin lounasaikaan klo 11-14. Ryhmille opastettuja esittelyjä sopimuksen mukaan. Yhteys museomestari Kari Nykänen, kariny@kolumbus.fi tai 040-5777067.

Kenraalimajuri evp Kalervo Sipi:

Hyvät sinivalkoiset ystävät, hyvät naiset ja miehet, Tervetuloa tähän Lotta Svärd 100 -näyttelyyn!

Suojeluskunta- ja lottajärjestöjen juuret ulottuvat vuoden 1917 rauhattomiin aikoihin. Tammikuussa -18 perustettiin itsenäisen Suomen ensimmäiset puolustusvoimat runkonaan suojeluskunnat. Tänä vuonna 100 vuotta sitten syntyi suojeluskuntien ja maanpuolustustyön tueksi Lotta Svärd -yhdistys. Se oli aikanaan väkilukuun suhteutettuna maailman suurin naisten vapaaehtoisen maanpuolustuksen organisaatio. 30-luvulla se tuli osaksi maamme liikekannallepanojärjestelmää. Voidaan oikeutetusti sanoa, että lotat vapauttivat sota-aikana lähes 100 000 miestä rintamalle, useita divisioonia taistelijoita.

Sotilaana ja Vapaussodan Perinneliiton puheenjohtajana totean aiheeseen liittyvänä kuriositeettina, että Suomalainen Klubi muodosti lokakuussa 1918 Tampereen Suojeluskuntaan sen 5. Komppanian. Jäsenistä siihen liittyi heti noin 50. Isänmaallisuus oli silloinkin arvossaan!

Mieltäni lämmitti tänä vuonna se, että lotat saivat vihdoin olla virallisesti mukana Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä Hietaniemessä. Lotta Svärd Säätiö laski silloin kukkalaitteet marsalkka Mannerheimin haudalle sekä Sankariristille. Tuolla virallisella seppeleenlaskulla on suuri symbolinen arvo lotille, pikkulotille ja heidän omaisilleen. Kun Mannerheim kuoli, entiset lotat eivät saaneet lupaa jättää virallista tervehdystä arvostamalleen johtajalle tämän valtiollisissa hautajaisissa. Nyt tuo tervehdys toteutui, 70 vuotta myöhässä!

Hyvät ystävät, järjestämällä yhdessä Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistyksen sekä lottaperinteiden vaalijoiden kanssa tämän näyttelyn tänne Klubin tiloihin me haluamme omalta osaltamme juhlistaa Lotta Svärd -järjestön satavuotistaivalta.

Olen erittäin iloinen, että kanssani kauvatsalaiset juuret omaava Pirkanmaan Lottaperinne ry:n nykyinen puheenjohtaja Sofia Vikman on ottanut tuon tehtävän vastaan. Kiitos Sinulle siitä! Sofia avaa kohta virallisesti tämän näyttelyn.

Näillä sanoilla ja ajatuksilla toivotan teidät kaikki tervetulleiksi Lotta-näyttelyn avajaisiin. - Kohottakaamme tässä vaiheessa malja lotille ja heidän kunnioitettavalle perinteelleen. - Sofia, ole hyvä!

Pirkanmaan Lottaperinne ry:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Vikman:

Arvoisat avajaisvieraat,

Vietämme juhlavuotta, kun Lotta Svärd -järjestön perustamisesta tuli tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta.

Pirkanmaan Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtajana minulla on suuri ilo ja kunnia avata Lotta Svärd 100 -näyttely. Suuri kiitos Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseoyhdistykselle työstä näyttelyn kokoamisessa ja pystyttämisessä sekä Tampereen Suomalaiselle Klubille yhteistyöstä juhlavuoden näyttelyn mahdollistamiseksi.

Itsenäisen Suomen rakentamisessa ja puolustamisessa naistemme panos on ollut mittaamattoman arvokas.

Rauhan aikana yksi lottajärjestön tärkeimmistä tavoitteista oli tarjota koulutusta jäsenilleen. Koulutuksen avulla lottajärjestö onnistui luomaan organisaation, jolla oli toimintavalmiudet sota-ajan poikkeuksellisissa olosuhteissa. Valtakunnallisesti lottien työ loi pohjan menestyksekkäälle maanpuolustustoiminnalle ja mahdollisti arviolta jopa 100 000 lisämiehen vapautumisen rintamalle.

Pirkanmaan Lottaperinneyhdistys on perustettu pirkanmaalaisten lottien toivomuksesta vuonna 2009. Pirkanmaan Lottaperinneyhdistyksen tehtävä on säilyttää lottien muisto ja henkinen perintö. Se näkyy myös juhlavuoden toiminnassamme, jota viimein pääsemme myös näin livenä toteuttamaan.

Lotat ja pikkulotat ovat yhdistyksemme kunnioitettuja jäseniä, joille mm. järjestämme kuntoutusta. On meidän vuoromme huolehtia ja kiittää sekä muistaa.

Veteraanit toivovat, ettei heidän perintöään unohdettaisi silloinkaan, kun he itse eivät ole enää siitä kertomassa ja seuraaville polville välittämässä. Vastauksemme ja lupauksemme heille on perinnetyö, josta tämä näyttely on oiva esimerkki. Näyttely tarjoaa kiehtovan ikkunan lottajärjestön työhön.

Pirkanmaan lottaperinneyhdistyksen toiminnan tarkoitus on edellä jo kerrotun lisäksi myös kasvattaa maanpuolustustahtoa ja levittää maanpuolustustietoutta sekä kehittää naisten valmiuksia selviytyä poikkeusoloissa.

Nähdäkseni perinnetyöllä onkin keskeinen asema maanpuolustustahdon vaalimisessa. On tärkeää varmistaa, että nykyisillä ja tulevilla sukupolvilla on tarpeeksi tietoa siitä, miten, miksi ja millaisin uhrauksin itsenäistä ja vapaata Suomea on puolustettu ja miksi sitä kannattaa yhä puolustaa. Myös tässä työssä uskon nyt avattavan juhlanäyttelyn kantavan oman kortensa kekoon.

Vielä kerran kiitos näyttelyn puolesta työskennelleille, ja jokaiselle antoisia hetkiä näyttelyn parissa!

Lisätietoja juhlavuodesta: https://www.lottasvard.fi/avainsanat/lotta-svard-100/

Lisätietoja Lotta Svärd - järjestöstä ja Lotta Svärd 100-juhlavuodesta

Asiasanat