KENRAALI HEIKKI NIKUNEN JA LEONARDO-VEISTOS

Ilmailu on aina ollut tärkeä Pirkanmaan talousaluetta ylösrakentava toimiala. Ja on sitä edelleen.

Härmälän historiallinen lentokenttä ja sen seuraaja Pirkkalassa, Valtion Lentokonetehdas Härmälässä, Hallin lentokenttä, Puolustusvoimien Teknillinen Koulu ja Patria Kuorevedellä, vilkas kotimainen ja kansainvälinen ilmaliikenne, Satakunnan Lennoston koulutustoiminta ja muu sotilasilmailu sekä Patrian lentokoulutustoiminta Pirkkalassa, Aitovuoren aluelennonjohto jne. jne. Unohtamatta alan yksityisiä osaajayrityksiä.

Osa näistä ilmailun elementeistä jo toki ajan virran mukana poistuneita mutta osa energisesti eläviä.

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen pääoven edustalla jalustalla seisova "Leonardo"-veistos pystytettiin Härmälän lentokentän, ilmailusektoreiden, lentokoneteollisuuden sekä koko alueen teollisteknisen ja kulttuurisen tietotaidon muistomerkiksi. Härmälän lentokenttä oli rakennettu vuosina 1932-1936. Lentotoiminta päättyi pääosin vuonna 1979, jolloin lentokenttä muutti Härmälästä Pirkkalaan.

"Leonardo" on Lentovarikon Kilta ry:n tilaustyö taiteilija Kimmo Kaivannolta. Varat hankkeeseen saatiin valtakunnallisella keräyksellä. Tampereen kaupunki osoitti muistomerkin paikan sekä kustansi ja rakennutti jalustaosan, kalotin. Taiteilija Kimmo Kaivanto kertoo kuuluisan Yves Klein lentää -valokuvan olleen hänen työprosessinsa mottona. Teoksen nimi "Leonardo" viittaa renessanssiajan taiteilijaneron lentämiseen liittyviin suunnitelmiin. Teoksen sininen väri kuuluu ilmailun maailmaan, ympäristöstään poikkeavana signaalina se toimii maamerkkinä. Sininen väri on ominaista myös Kimmo Kaivannon tuotannolle.

Kalotin kupera muoto kuvastaa maata ja painovoimaa, jonka Leonardo vertauskuvallisesti voittaa. Nupukivellä päällystetyn kalotin huipulla on graniittisena vaakareliefinä toteutettu uhrikivi, jonka pinnalla on Otavan tähtikuvio ja keskipisteessä taivaankannen zenitissä Pohjantähti. Sinne johtaa kapea polku, kiitorata, jonka kivilaattoihin on kaiverrettu kymmenen lentäjäsankarin nimet.

Rakennusmateriaaliksi valittiin monien tutkimusten jälkeen hiilikuitukomposiitti, joka on myös esimerkki tulevaisuuden lentokoneen rakennusmateriaalista. "Leonardo"-muistomerkki valmistettiin Finavitec Oy:ssä Kuoreveden Hallissa. Se lennätettiin 20.9.1999 ilmavoimien Mi-8 helikopterilla pystytyspaikalle Härmälään kokonaisena kopterin ulkopuolisena kuormana. Teos paljastettiin Tampereen 220-vuotispäivänä 1.10.1999 tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren kunnioittaessa tilaisuutta läsnäolollaan.

KIMMO KAIVANTO (1932)

"Leonardo"-veistoksen tekijä, Tampereella syntynyt Kimmo Kaivanto opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa grafiikan linjalla vuosina 1953-54. Kimmo Kaivanto on monipuolinen taiteilija kuvanveistäjä, taidegraafikko ja -maalari. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä Tampereella vuonna 1956.

Kimmo Kaivanto on osallistunut runsaasti näyttelytoimintaan Suomessa ja ulkomailla. Taiteilijan tunnetuimpia julkisia teoksia ovat veistos "Oodi 60000 järvelle" vuodelta 1972 Hotelli Hesperian edessä Helsingissä, "Tori"-maalaus vuodelta 1976 Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin aulassa sekä veistokset "Hopeiset sillat" ja "Nereidi" vuodelta 1985 Forumissa Helsingissä. Kimmo Kaivannon uudempaa tuotantoa on ulkoilmateos "Natura" vuodelta 1990 SOK:n pääkonttorissa Helsingissä. Hän on suunnitellut lavastuksia mm. Aulis Sallisen oopperaan "Punainen viiva".

Kimmo Kaivanto oli Vuoden taiteilija vuonna 1982. Hänelle on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 1972. Professorin arvonimen Kimmo Kaivanto sai vuonna 1995. Hän on ollut Académie Européennen jäsen vuodesta 1997.

Ruutiukko-kokouksen presidium: Vasemmalla esitelmöitsijä, kenraali Heikki Nikunen. Nikusen esitelmän lisäksi ohjelmaan kuului toimittaja Reija Grönroosin videodokumentti "Leonardon" valmistuksesta, siirrosta, pystytyksestä ja paljastuksesta.