Tapahtumien muistiot

<< Palaa
08


Tämän syrjään siirtyvän sukupolveni, joka ainakin viimeiset vuosikymmenet on vierastaen tottunut siihen, että ainoa oikea asiaoperaattori maassa on julkinen valta, näkökulmasta on virkistävästi outoa, että yksittäinen ja yksityinen yritys on kaikkine siihen kuuluvine toimintoineen pystyttänyt Mäntän kokoisen yhdyskunnan.  Sama pätee vaikkapa Valkeakoskeen ja varmaan kaikkiin isojen teollisuusyritysten dominoimiin yhdyskuntiin.  Menneinä vuosina.

Mäntässä 1800-luvun loppupuolelta alkaen Gustaf Adolf Serlachiuksen äreästi johtama puunjalostusyhtymä  kasvatti kaupungin, synnytti sairauskassan, perusti kirjaston ja vapaapalokunnan, hoiti yhtymän työntekijöiden lapset koulutielle, lahjoitti kaupungille kirkon jne.  Ja synnytti itsestään taidemesenaatin, jonka työn jälki pitää tämän päivän Mänttää vahvasti hengissä.

Kun kiertelet kaupunkia kohtaat eri puolilla kaupunkia wäinöaaltosia, jussimäntysiä, viktorjanssoneita, emilwikströmeitä, hannesautereita … Hengästymiseen saakka voit ihailla kansallisen kuvanveistomme huipputöitä. 

Serlachiuksen puunjalostus on synnyttänyt kaksi museota:  Gösta ja Gustaf.  Gösta pyörittää 365 päivää vuodessa entisessä Joenniemen kartanossa ja sen muutaman vuoden ikäisessä, kansainvälisen arkkitehtikilpailun tuloksena syntyneessä uudessa osassa maamme maalaustaiteen huippunäyttelyjä, jotka perustuvat Serlachiuksen Taidesäätiön yli 10000 taideteoksen kokoelmaan gallenkalleloineen, edelfelteineen, scherfbeckeineen ja muineen.  Näytillä on jatkuvasti kansainvälisen taiteen laatunimiä omina näyttelykokonaisuuksinaan.

Uudempien aikojen attraktioita ovat Mäntän Kuvataideviikot, jotka vuosittain keräävät entisen teollisuusyrityksen suojiin tyrmäävän määrän uusien aikojen taiteilijoiden teoksia.  Tai sitten Mäntän Musiikkiviikot.  Aja­tus nuor­ten pia­nis­tien fes­ti­vaa­lis­ta syn­tyi Si­be­lius-Aka­te­mian pia­no-opis­ke­li­joi­den kes­kuu­des­sa 1990-lu­vun lo­pul­la. Sii­nä mis­sä ka­ma­ri­musiik­ki­fes­ti­vaa­le­ja oli joka nie­mes­sä, not­kos­sa ja saa­rel­mas­sa, jo­ka­ke­säi­nen pia­no­fes­ti­vaa­li puut­tui Suo­mes­ta ko­ko­naan. Se oli siis teh­tä­vä itse. Suu­ren in­nos­tuk­sen val­las­sa jär­jes­tet­tiin en­sim­mäi­set Män­tän Musiik­ki­juh­lat ke­säl­lä 1999.

Kuljetaan Gustaf Adolfin, Göstan ja R Erikin perinnön kokonaan tai osittain mahdollistamassa suomalaisuuden henkisessä ytimessä.  Ja kiitetään siitä, että tällainen instituutio on voitu synnyttää.

Tampereen Suomalaisen Klubin ryhmä vieraili Mäntän ja Vilppulan kohteissa 8.6.2019 otsikolla "Päivä kuninkaana".

Teksti ja kuvat:  Timo Tulosmaa

Kuva yllä:  Suomalaisen Klubin ryhmä Emil Wikströmin suunnitteleman Serlachiuksen hautamonumentin edustalla Mäntän hautausmaalla.

Kuva alla: Amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin näyttely ja samanniminen roolipeli vievät maailmanlopun jälkeiseen maailmaan.