Tapahtumien muistiot

<< Palaa
29

Jääkärin tie -seminaari

Kolme tohtoria ja Jääkärisäätiön puheenjohtaja innoittivat lähes sataa kuulijaa osallistumaan lokakuun viimeisenä lauantaina Postimuseon Salaista jääkäripostia -nimiseen teemanäyttelyyn liittyneeseen seminaarin Vapriikissa, Tampereella. Väki ei pettynyt, sillä esiintyjät olivat vakuuttavia ja kuulijat saivat runsaasti - monelle uuttakin - tietoa.

Juontaja, kenraalimajuri Kalervo Sipin avaussanojen jälkeen puhui kenraalimajuri Jukka Pennanen erittäin mielenkiintoisesti jääkärikoulutukseen lähteneiden aktivistien saamasta opetuksesta Lockstedter Lagerissa Saksassa ja sen jälkeisistä koulutusjaksosta Libaussa sekä sotien tapahtuneista harjoitteluista mm. Missejoella, Riianlahdella ja Aa-joella. Jukka Pennasen viesti kuulijoille oli, että palattuaan kotimaahan jääkärit osoittivat rohkeutta omissa tehtävissään periaatteella: tahto ratkaisee. Jääkärien rooli oli ratkaiseva niin vapaussodassa, puolustusvoimien kehittämisessä kuin talvi- ja jatkosodassa.

Tutkija Tuomas Hoppu Tampereen yliopistosta kertoi omassa alustuksessaan, että avainsana jääkäriliikkeen alkuvaiheissa oli isänmaallinen innostus. Hoppu valaisi monin mielenkiitoisin esimerkein kirjeiden ja päiväkirjojen merkitystä tuon ajan elämässä. FT Tuomas Hoppu on kirjoittanut Postimuseon näyttelyyn esittelykirjan ”Jääkärit Saksan tiellä – Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa”, joka on myös erinomainen jääkärien Saksan ajan henkinen historia.

Lounas- ja näyttelyyn tutustumistauon jälkeen seminaariväki sai kuulla professori, FT Matti Lackmanin vauhdikkaan tarinan teemalla ”Jääkäriliikkeen kaksi rintamaa: Tornionlaakso ja itärintama”. Lackman on tutkinut urallaan mm. kommunismin, turvallisuuspoliisin ja jääkäriliikkeen historiaa, jälkimmäistä 1980-luvun lopusta saakka. Hän on kirjoittanut teemaa sivuten useita kirjoja, mm. ”Suomen vai Saksan puolesta? Jääkäreiden tuntematon historia”.  Lackmanilta on tulossa vuonna 2018 teos jääkäriliikkeestä, johon liittyen hän on tutkinut myös seminaaripäivän esitelmäteemaansa. Matti Lackman ei jättänyt kuulijoitaan kylmäksi! Hänen mottonaan on, että tutkijan pitää uskaltaa sanoa koviakin sanoja, mutta hänen pitää osata perustella ne.

Mielenkiintoisen ja runsaasti keskusteluakin herättäneen seminaaripäivän päätti upea, oikeastaan koko jääkäriliikkeen historiaa peilannut historian tohtorin, elämäntyönsä sanomalehti Ilkan päätoimittajana tehneen Kari Hokkasen luento. Hän on saanut ansioistaan tiede- ja lehtimiehenä professorin arvon. Hokkasen alustus ”Jääkärit itsenäisyyden luojina ja puolustajina” oli erinomainen yhteenveto ulottuen aivan aktivistiliikkeiden alkuvaiheista itsenäisyystaistelujemme kautta jääkärien panokseen sotien jälkeisessä Suomessa. Kari Hokkanen lopetti esityksensä - niin tässä seminaarissa kuin jääkärikoulutuksen alkamisen satavuotisjuhlaseminaarissa Hampurissa vuonna 2015 - Winston Churchillin sanoihin Saksan ilmahyökkäykset 1940 torjuneille brittilentäjille - ”Harvoin on niin moni ollut niin suuressa kiitollisuudenvelassa niin harvoille.”  Nuo sanat sopivat hyvin myös Suomen jääkäreihin, kiitokseksi heille!

Seminaari päättyi juontajan päivän päähenkilöiden itseluottamusta ja peräänantamattomuutta kuvaavaan siteerauksen Jääkäri -marssista - ”Kun painuvi päät muun kansan, maan, me jääkärit uskoimme yhä.”

Postimuseo järjesti seminaarin yhteistyössä Vapaussodan Perinneliiton ja Tampereen Suomalaisen Klubin kanssa.

Kalervo Sipi

seminaarin johdattelija

Jääkärin tie -seminaariJääkärin tie -seminaari