Tapahtumien muistiot

<< Palaa
04

Ruutiukkojen lounaskokouksessa 4.5.2015 tekn. tri Matti Kataja piti esitelmän aiheesta EMP eli sähkömagneettinen pulssi. Seuraavassa on eräitä muistiinpanoja esitelmästä:

Sähkömagneettinen pulssi eli EMP (Electro Magnetic Pulse) syntyy korkealla tapahtuvissa ydinräjähdyksissä. Räjähdyksessä syntyvä gamma-säteily ionisoi ylemmän ilmakehän atomit n. 20 - 40 km korkeudessa. Tästä syntyy alaspäin suuntautuva ns. Compton-virta, joka yhdessä maan magneettikentän kanssa synnyttää voimakkaan, mutta lyhytaikaisen sähkömagneettisen pulssin. Pulssin vaikutusalue on sitä suurempi, mitä ylempänä räjähdys tapahtuu. Tämä pulssi aiheuttaa elektronisiin laitteisiin jännitepiikin, joka tuhoaa ne. Mitä pienempi laite on, sitä herkempi se on EMP:lle. Vanhat putkilaitteet ovat paremmin suojassa EMP:ltä kuin puolijohdelaitteet, koska niissä on suuremmat ilmavälit. Laitteet voidaan suojata EMP:ltä umpinaisilla metallikoteloilla, mutta ongelmana ovat niihin ulkoa tulevat johtimet, joita ei voida suojata yhtä tehokkaasti.

EMP havaittiin yläilmakehässä suoritetuissa ydinkokeissa v. 1962 sekä Yhdysvalloissa että Neuvostoliitossa. Tämän johdosta saatiin aikaan sopimus, jolla kiellettiin ydinkokeet maan pinnalla ja sen yläpuolella.

Aseena käytettävän EMP:n vaikutusaluetta on vaikea rajoittaa. Sen sijaan HPM (High Power Microwave) eli suuritehoinen mikroaalto on suunnattavissa. Mikroaaltoase lähettää suuritehoisen lyhytkestoisen mikroaaltopulssin, joka tuhoaa herkän elektroniikan aseen läheisyydessä ja häiritsee myös kauempana olevien tietokoneiden ohjelmistoja.  

Lisätietoa aiheesta löytyy tästä linkistä.

 Ruutiukot  kuuntelivat tarkkaavaisesti, kuva Jorma Hautala

 Matti palkittiin Eric Enno Tammin kirjalla Suuri seikkailu Mannerheimin jäljillä, kuva Markku Rauhalahti


Ennen esitelmää onniteltiin merkkivuosia täyttäneitä, Matti Anttila 94 v ja Yrjö Suuniittu 85 v, kuva Markku Rauhalahti

Teksti Ilkka Mäntyvaara ja esitelmöitsijän kuva Jorma Hautala

 

Tekn. tri Matti Kataja: EMP